مشاهده   سبدسازی
همان طور که اشاره شد، سردخانهها عمدتاً از سیکل تبرید تراکمی برای عمل سردسازی استفاده میکنند. سردخانههای بالای صفر نیز با استفاده از سیستم تراکمی، دمای محیط خود را چند درجه سانتیگراد بالاتر از صفر ثابت نگه میدارند. از سردخانه های بالای صفر برای نگهداری میوه، سبزیجات، دارو، برخی از انواع لبنیات و هر نوع محصولی که برای نگهداری آن به دمای زیر صفر نیاز نباشد استفاده میشود.
به عنوان مثال دمای مناسب برای نگهداری انار 3 تا 5 درجه سانتیگراد بالای صفر است، که در سردخانههای بالای صفری با این دما میشود تا 3 ماه آن را نگهداری کرد.
سیستم مورد استفاده در سردخانههای بالای صفر سیستم تبرید تراکمی است. این سیکل با استفاده از چهار مرحله، باعث تغییر حالت دادن یک سیال میشود که به مبرد معروف است، به این ترتیب گرمای داخل سردخانه به بیرون منتقل شده و دمای آن تا نقطه مطلوب پایین میآید.
چهار مرحله سیکل تبرید تراکمی عبارت است از:
این چهار مرحله به سیکل تبرید تراکمی معروف است، و همان طور که دیدیم، سردخانههایی که از این سیکل استفاده میکنند دارای چهار جزء اصلیاند:
البته مبرد نیز نقش اساسی در تکمیل سیکل دارد، مبردهای مورد استفاده در سردخانههای بالای صفر یا از نوع فریونیاند یا آمونیاکی.
از مبرد آمونیاک در سردخانههای بالای صفری استفاده میشود، که دارای فضای بزرگ و حجم نگهداری محصول بالایی باشند. مبرد آمونیاک بسیار سمی و خطرناک میباشد.
مبردهای فریونی برای انواع سیستمها قابل استفاده هستند، که خود شامل مبردهای مختلفی میشوند. به عنوان مثال، یکی از پرکاربردترین مبردهای سردخانهها R22 میباشد، این گاز قدیمی علیرغم خواص حرارتی و ترمودینامیکی مناسب، به علت اثرات زیست محیطی مخربی که دارد، در کشورهای توسعه یافته ممنوع شده و گازهایی با اثرات زیست محیطی کمتر مانند R404، R407، R410 و … به عنوان جایگزین آن استفاده میشوند.
طراحی سردخانه بالای صفر به این ترتب است که ابتدا باید نوع محصول مشخص شود تا دمای مطلوب با توجه به استانداردهای نگهداری مواد غذایی در سردخانه بدست آید. سپس با توجه به حجم محصول و ابعاد سردخانه و همچنین شرایط آب و هوایی منطقه و دیگر مواردی که بر مقدار گرمای موجود تاثیر گذار است اقدام به محاسبه ظرفیت سردخانه میکنند.
با توجه به ظرفیت یا بار برودتی مورد نیاز سردخانه، کمپرسور، اواپراتور، کندانسور، شیر انبساط و دیگر قطعات و تجهیزات انتخاب میشوند. انتخاب تجهیزات باید به گونهای باشد که بتواند بار برودتی مورد نیاز را تامین کرده و دما را به نقطه مطلوب برساند. برای آشنایی بیشتر با نحوه محاسبه بار برودتی، میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
جنس دیوارها و درب سردخانه نیز، از اهمیت ویژهای برخوردار است. جنس دیوارهای سردخانه باید به گونهای باشد تا حرارت را به داخل منتقل نکند، طراحی درب سردخانه نیز باید طوری باشد که همزمان با دسترسی آسان به داخل سردخانه از ورود حرارت به آن تا حد ممکن جلوگیری کند.
سردخانههای بالای صفر میتوانند به شکل ثابت، قابل حمل و یا کانکسی ساخته شوند، که این امر بستگی به نوع کاربرد و شرایط موجود دارد.
سردخانهها بر حسب دمای نگهداری محصول به دو دسته بالای صفر و زیر صفر تقسیم میشوند. در این مقاله با سردخانههای بالای صفری، تجهیزات مورد استفاده در آنها، موارد کاربردشان و انواع انها آشنا شدیم. شما میتوایند جهت مشاروه در خصوص طراحی و احداث سردخانههای بالای صفری و زیر صفری با مشاورین گروه صنعتی دی در تماس باشید